Няма деца сред пострадалите български туристи в Египет, туроператорът е с валидна застраховка

Снимка/Архив
Снимка/Архив / БГНЕС

Инцидент с туристи в Египет. 20 българи пострадаха днес, след като автобусът, с който отивали на екскурзия в град Едфа, се е обърнал на пътя. От външното министерство съобщиха, че петима от пострадалите са с фрактури, а останалите - с охлузни рани.

Групата туристи включва хора от различни части на България, но основно от София, сред тях няма деца.

От Министерството на туризма увериха, че са в постоянна връзка с компетентните органи и следят непрекъснато състоянието на българските туристи. Ведомството е в контакт и с представител на туроператора „АБАКС“, който организира пътуването. От Министерство на външните работи също полагат максимални усилия за справяне с възникналата ситуация след произшествието.

„АБАКС“ е регистриран туроператор и турагент от 2008 г. Той има валидна застраховка с покритие 1 400 000 лв. За пострадалите от страна на „АБАКС“ е уведомен застрахователят и вече е стартирано застрахователно събитие. Той ще покрие щетите. Представител на туристическата компания е на място в болницата в Египет. От офиса в София пък са се свързали с близки на пострадалите, за да ги уведомят.

По информация на туроператора останалите туристи, които не са пострадали, са продължили пътуването си. Изпратен е друг автобус и те в момента пътуват за круиза си по Нил. Транспортът е осигурен от египетския туроператор „Травко“.

В автобуса са пътували общо около 40 българи. Инцидентът се е случил тази сутрин, около 09:15 часа местно време в района на град Марса Алам.

След настъпването на произшествието пътниците са отведени за прегледи в болницата в Марса Алам.

Българското посолство в Кайро е в непрекъснат контакт с представителя на туроператора. По разпореждане на министър Екатерина Захариева дипломатите ни са в готовност да окажат пълно съдействие на пострадалите граждани.

[i]Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на телефоните на посолството ни в Кайро: +202 273 63 025; +202 273 66 077 и +20 12 231 71 991 [/i] /БГНЕС